Fietsersbond Steenwijkerland in actie bij Bodelaekebrug

Actie Bodelaeke1

Donderdagavond 20 juni organiseerde de Fietsersbond Steenwijkerland een geslaagde, sportieve protestactie naar de kapotte Bodelaekebrug bij Waterresort Bodelaeke. Daar was onze eis: ‘Wij willen dat de Bodelaekebrug direct wordt opengesteld voor fietsers en wandelaars!’

Deze brug bij Waterresort Bodelaeke is al minstens een jaar kapot, waardoor fietsers tot 3,5 kilometer moeten omfietsen als zij bij de openstaande brug aankomen. En dat is niet voor het eerst. Er is bovendien geen enkele aanduiding over bijvoorbeeld een omleiding. Boten uit het Waterresort Bodelaeke hebben wel ongehinderd doorgang. Deze situatie duurt ons nu veel te lang.

Ongeacht de oorzaken en omstandigheden staat vast dat Waterresort Bodelaeke akkoord is gegaan met het feit dat zij het onderhoud en beheer van deze brug voor hun rekening nemen. Of daar nu wel of niet een openbaar (fiets)pad overheen gaat, doet dan – zo schatten wij in – niet meer ter zake. Dat was vooraf al bij hen bekend. Bodelaeke heeft een ‘miljoenenpark’ kunnen realiseren, voor een doelgroep met diepe zakken en soms luxe boten, die hier echter niet wonen. Volgens buurtbewoners gaat het bovendien om slechts enkele zeilboten (nog geen handvol), want de paar hogere kajuitjachten kunnen ook via de Cornelisgracht het gebied uit varen.

Actie Bodelaeke2

Voor ons als Fietsersbond Steenwijkerland, voor de inwoners van de gemeente Steenwijkerland, voor de bewoners uit Giethoorn en in het bijzonder voor toeristen is het een enorme domper als wij/zij na de mooie fietstocht vanaf Dwarsgracht, langs de Beulakerwiede, voor de hekken bij de openstaande brug terechtkomen.
Dit is een blamage van jewelste en het feit dat daar niets aan wordt gedaan (zo lijkt het nu), doet ons pijn. Bovendien straalt het niet alleen heel negatief af op Giethoorn en Steenwijkerland, maar begint het nu ook het imago van Waterresort Bodelaeke aan te tasten.

Actie Bodelaeke3

De vele berichten in de media zijn beslist niet meer positief over Waterresort Bodelaeke. Onze geslaagde actie met eerst zeven fietsers vanaf de Markt in Steenwijk, gevolgd door tien mensen uit Giethoorn en nog eens acht bij de brug zelf, leverde een stortvloed aan media-aandacht op in (onder meer) De Kop, de Opregte Steenwijker Courant, TV Oost (met video), RTV Slos en De Stentor.

Nu is het zaak om die aandacht vast te houden en de kwestie zo snel mogelijk op te lossen. Vandaar dat wij per brief de eigenaar, Bodelaeke Recreatie BV, hebben gevraagd:

  • Hoe gaat u deze kwestie aanpakken en ervoor zorgen dat de brug weer terstond opengaat, nu het toeristenseizoen losbarst?
  • Hoe kunnen wij u helpen om deze kwestie op te lossen en de heropening feestelijk te vieren?
Actie Bodelaeke 4(1)

Jan Willem van Dalen post de brief aan Bodelaeke Recreatie BV.

We zijn benieuwd!

Fietsersbond Steenwijkerland

Categorieën