Geslaagde oprichting afdeling Fietsersbond Steenwijkerland

Oprichting Fietsersbond0

Met een fietstocht over 25 kilometer, van Steenwijk naar Giethoorn en terug, is zaterdag de oprichting gevierd van de Fietsersbond Steenwijkerland. Dat gebeurde in aanwezigheid van Daan van der Burgh van de landelijke Fietsersbond, die verrast was door de goede opkomst en de animo van de leden.

Meer dan een derde van het lokale ledenbestand kwam samen in het Tuk’s T-huis, waar feestelijk gebak klaarstond om de oprichting te vieren. Vooral Steenwijk, Tuk, Oldemarkt en Steenwijkerwold waren sterk vertegenwoordigd, nadat de afdeling de afgelopen weken al zes nieuwe inschrijvingen telde. Voor de fietstocht werden eerst de initiatiefnemers geïnstalleerd als nieuw bestuur: Jan Willem van Dalen (voorzitter), Ysbrand Visser (secretariaat en communicatie) en Joop Gooden (penningmeester).

Oprichting Fietsersbond Steenwijkerland
Looijersgracht Steenwijk (foto Jeanet de Jong).

Groepsfoto bij de eerste stop in Steenwijk (foto Jeanet de Jong).

John Hoogma

Het gezelschap ging vervolgens op weg naar Steenwijk, waar enkele markante plekken werden bezocht. Zo werd ter nagedachtenis van oud-lid en vrijwilliger, wijlen John Hoogma halt gehouden bij de Steenwijker Toren. Hoogma was geruime tijd in zijn eentje actief voor de Fietsersbond en woonde pal onder de toren, waarvan hij ook torenwachter was.

Daan van der Burgh - Fietsersbond

Daan van der Burgh (Fietsersbond) steekt de gevaarlijke Schansweg over naar het Bedelaarspad (Onna; foto Jeanet de Jong).

Bij de Paardenmarkt en de Oosterpoort werd stilgestaan om ter plekke de verkeerssituatie te beoordelen. Daar werd geconstateerd dat het geen veilige en prettige kruispunten zijn voor fietsers. In De Klosse is de herinrichting van het kruispunt juist wel geslaagd en dat gold zeker voor een van de deelnemende fietsers. Zij vertelde dat ze daar ooit was aangereden en dat er hier een jaar later zelfs een dodelijk ongeval te betreuren was.
In Steenwijk bleek verder het fietspad langs de Meppelerweg niet fietsvriendelijk en de fietsroute van het centrum naar het Kornputkwartier en Onna (Schansweg oversteken) is ook voor verbetering vatbaar.

Ruxveenseweg

De nieuwe plannen van de gemeente voor het fietsen in de Gasthuisstraat (Steenwijk) en voor een fietsstraat op de Beulakerweg (Giethoorn) werden ook uitgebreid bediscussieerd. In Giethoorn-Noord was het deze middag lekker rustig en kon prima over het Noorderpad worden gefietst om de soms vervaarlijke bruggetjes te testen.
Het sluitstuk van de route voerde over de parallelweg naast de Ruxveenseweg bij Groot Verlaat (Steenwijk). Fietsers worden daar vaak verrast door hard rijdende auto’s die de parallelweg gebruiken als sluiproute. Bovendien horen de fietsers, door het geluid van de provinciale weg ernaast, die auto’s niet aankomen, zodat er gevaarlijke situatie kunnen ontstaan. Aan die kant van Steenwijk zijn er verder voor fietsers onduidelijke en lastige rotondes, zonder voorrang voor hen.

Fietsen oprichting
Op weg naar De Klosse met Guido van der Veen en Jaap Laméris voorop (rechts).

Guido van der Veen (links) en Jaap Laméris op kop.

De feestelijke middag werd in Tuk afgesloten met een drankje, enkele lekkere hapjes en een peiling onder de leden over de gewenste activiteiten. Voorop staat belangbehartiging om het fietsen in Steenwijkerland te verbeteren en veiliger te maken, maar ook gezamenlijke fietstochten zijn een optie. Ruud Woudstra uit Steenwijkerwold meldde zich al voor het maken en samen fietsen van routes tussen de 50 en 100 kilometer en Jaap Laméris (Oldemarkt) is al actief door wegomleggingen aan te geven in de Fietsplanner van de Fietsersbond.

Bekijk hier de foto’s van de oprichting!

Houd deze website in de gaten voor de volgende activiteiten van de nieuwe afdeling van de Fietsersbond.

Verslag: Ysbrand Visser

Categorieën